Üdvözlünk a blog.hu-n!

 

 

MAGYAR CIVIL VAGYOK!

Magyar civil vagyok. Egy a listázott magyar civilek közül. A hatalom alattvalói viszonyulást vár tőlem. Szoktatni akar az illiberálishoz. De velem nem megy. Magyar civil vagyok. Aki a rendszerváltás óta hétszer szavazott bizalmat és hétszer csalódott. Nem élünk jobban mint a rendszerváltáskor. 27 év a semmibe.

Magyar civil vagyok. A kormány konzultál velem arról, hogy ne jöjjenek migránsok. Kerítést épít, védi a határt. Az én pénzemből. Az meg evidens, ha a magyarok többsége azt mondja legyen kerítés, akkor legyen kerítés. Aki azt el akarná bontani a törvénnyel meg a népharaggal találná szembe magát.

A kormány konzultál velem a kvótáról. Konzultál velem a Soros-tervről. Azt mondja a propaganda, hogy 60 millió afrikai és arab akar Európába jönni, mert a többségük ugyan analfabéta, de szerintük olvasta a Soros-tervet, amiben az van, hogy ők ide jöjjenek. Az egyszerű népek meg azt mondják, hogy jönnek azok maguktól, azt se tudják ki az a Soros. Azért jönnek, mert azt hallják, hogy Európában jó élet van, náluk meg létezni is nehéz.

NÉPSZAVAZÁS A KVÓTÁRÓL

Volt népszavazás a kvótáról, hogy az majd megállítja Brüsszelt. De nem állította meg. Aztán mentünk az Európai Bíróságra, hogy majd az megállítja a kvótát, mert Bíróság és független. De az is elmeszelt bennünket és hirtelen kiderült, hogy az se független és köze van Soroshoz.

Aztán kiderült, hogy más se tartja be a kvótát, nem fogadnak be, egyébként meg nem is ellenkeznek, csak úgy nem fogadnak be. És ez így rendben van, senki nem háborgatja őket. Csak velünk nincs rendben, minket háborgatnak, mert mi ellenkezünk, hangoskodunk, verjük az asztalt, ahelyett, hogy hallgatnánk mint mások teszik. Pontosabban a vezetőink ellenkeznek, hangoskodnak, verik az asztalt. Elvi kérdést csinálnak belőle, hogy mutassák, ők valakik. De a nagyobb baj, hogy az okos magyarokra se hallgatnak. Mert azért vannak ám okos magyarok is, de ők nincsenek kormányon. Ők azt mondják, hogy ezt a kvóta dolgot simán ki lehet védeni azzal, hogy mi határállam vagyunk és a kerítésen meg ahol nincs kerítés ott átszökdösnek a migránsok, tehát vannak itt bőven és folyamatosan legalább annyian - 1294 fő - mint amennyit a kvóta szerint be kéne fogadni és ha erre a nyilvánvaló tényre hivatkozna a kormány nem lenne kvóta és kvótaemelés se.

Mert az igazságtalan és méltánytalan lenne, hogy mint európai uniós határállamban a kvótában megjelölt létszámnál jóval nagyobb a határon átszökdöső, kóricáló migráns van folyamatosan itt nálunk és akkor még e mellé a kvóta szerinti migránsokat is idetennék. Más eus országok migránsok áramlása szempontjából nem határállamok, ott nincsenek beszökdöső és folyamatosan ott tartózkodó migránsok, velük a mi helyzetünk nem hasonlítható össze. Ezt a kormánynak is mondani kéne. Mert ez okos érv, ez megállíthatná Brüsszelt és nem feleslegesen 18 milliárdért kvóta népszavazást tartani közpénzből.

MAGYAR CIVIL VAGYOK. EGY ÉLETEM VAN ÉS EGY SZAVAZATOM.
A MÚLTAM ELVETTÉK, DE A JÖVŐMET NEM ADOM.

Magyar civil vagyok. Részese, tagja lettem annak a Magyar Civil Mozgalomnak, akik kiállnak önmagukért, felvállalva azt is, hogy összefogással, együttcselekvéssel megteremtik a saját, a civil szféra politikai elitjét. http://magyarcivil.hu/

/ A Magyar Civil Portál tulajdonosa hozzájárult, hogy a magyarcivil.hu alatti portálon lévő tartalom, szöveg, innováció, kép, megnevezés és jelölés felhasználható legyen a magyarcivil.blog.hu alatti Magyar Civil Vagyok blog készítéséhez. /

A Magyar Civil Mozgalom már nem petíciók benyújtásával, hanem majd országgyűlési képviselőkkel akarja képviselni a civilek érdekeit. A magyar civilek olyan országot akarnak, ahol több a szabadság mint a kényszer és több a jó mint a rossz. Ahol van hitele a szónak. Ahol a JOBBAN TELJESÍTÜNK, JOBBAN ÉLÜNK, nem csupán propaganda, hanem megélhető valós állapot. Ahol a hatalom nem stadionokra és vezetők kedvteléseire költi a közpénzt, hanem gyógyításra és oktatásra.

Franciaországban a civilek adták Macron mozgalmának hátországát. Bebizonyították, hogy mindenhol ott vannak az országban, és hatékonyságuk jobb mint a létező politikai pártoké, képesek győzelemre vinni a képviselt ügyet. Ma közülük, a civilek közül, számosan országgyűlési képviselők, kormányzati posztokat töltenek be, országos hivatalok vezetői lettek. Ez Magyarországon is megvalósítható. A Magyar Civil Mozgalomnak nem kell vidéki szervezeteket kiépíteni. Minden megyében és választókerületben számos civil szervezet létezik, sőt általában népszerűbbek mint a pártok. Közülük sokan csatlakoznak az együttműködéshez, sőt, részt vesznek a helyi jelöltállításban is.

ÚJ POLITIKAI ELIT

A Magyar Civil Mozgalomnak nem kell vidéki szervezeteket kiépíteni. Minden választókerületben létrejöhet az a civil összefogás az ott működő civil szervezetek és a civil ügy iránt elkötelezett, változást akaró civil személyek közreműködésével, amely az adott választókerület civil hátországát jelenti, elkötelezett a változás iránt, aktív a kampány megszervezésében, bonyolításában. Ez sok civil számára nem csupán feladatot és kihívást jelenthet, hanem lehetőséget arra, hogy kipróbálhassa magát politikai szereplőként, később esélye legyen kormányzati, hivatali posztok elnyerésére, új területen való érvényesülésre.

A Magyar Civil Mozgalom szövetségeseket keres a foglalkoztatottak, közalkalmazottak, nyugdíjasok, fiatalok, középkorúak és idősek köréből, mint ahogyan szövetségeseket keres a vállalkozók köréből is. A Magyar Civil Mozgalom a szövetséget nem egyoldalú elköteleződésnek tekinti, hanem kölcsönösségen alapuló viszonynak. A Magyar Civil Mozgalom számít a szövetségeseire és a Magyar Civil Mozgalom szövetségesei is számíthatnak a Magyar Civil Mozgalomra. A Magyar Civil Mozgalom civil szövetségeseitől kér és vár közreműködést a Magyar Civil Választási Mozgalom kampányának szervezéséhez, lebonyolításához. .

A kapcsolatteremtésnek személyes vonatkozása is van. A Magyar Civil Mozgalom a civilek körében, a civil szférában keres olyan személyeket, akik alkalmasnak érzik magukat politikai szerepvállalásra, választási győzelem esetén pedig kormányzati szerepvállalásra, akik elhivatottságot éreznek arra, hogy egy új politikai elit tagjai legyenek. A Magyar Civil Mozgalom kereteiben létrejövő új politikai elit lehet az, aki új fejlődési pályára állítja Magyarországot. Azok a civil szervezetek és személyek kerülhetnek előtérbe, akik idejében felismerik a lehetőséget és az elsők között vállalják az együttcselekvést, a Magyar Civil Mozgalom megszervezését a választókerületben.

A Magyar Civil Mozgalom kampányát segítő civil személyek, csoportok, szervezetek szervezési tapasztalataikat, tudásukat később hasznosíthatják a gazdaságszervezés, a szociális tevékenység területi szervezése és más jellegű, jelentős állami és uniós támogatással járó gazdaságszervezési feladatok terén is. Akire számíthat a Magyar Civil Mozgalom, az számíthat a Magyar Civil Mozgalomra.

MAGYAR CIVIL VAGY?

ÁLLJ KI MAGADÉRT! AMI NEKED JÁR, NE MÁS TEGYE ZSEBRE! ARRA SZAVAZZ AKI JOBBÁ TEHETI AZ ÉLETED!

HA A FOLYTATÁSRA SZAVAZOL, NE VÁRJ TÖBBET MINT AMIT EDDIG KAPTÁL!

JOBBAT AKARSZ? SZAVAZZ A VÁLTOZÁSRA!

A világ ámulattal figyeli a magyar csodát, ahol rövid idő alatt újgazdagok sokasága jelent meg, holott a GDP nem mutat ekkora fellendülést. Vagyonok nőnek rövid idő alatt 10-szeresre, 30-szorosra. Közpénzből, uniós pénzből könnyű gazdagodni. Keveseknek túlcsorduló jólét, millióknak meg napi küzdelem a megélhetésért. Milliók sorsát jellemzi a nyomorral határos szegénység.

Az a kormány, akinek nem számít a magyar emberek sorsa, akinek a saját kedvtelése fontosabb mint a magyar emberek gyógyítása, ne akarjon újabb 4 évig kormányozni. Egy új stadion ára 9 milliárd forint, ahol hetente pár száz ember látogatja a mérkőzést. Ma Magyarországon 60 db CT hiányzik, 60 db CT kellene a hatékony gyógyításhoz. 2 stadion ára.

Egy kiváló minőségű CT ára 300 millió forint. Egy stadion ára fedezte volna 30 db CT beszerzését. 2 stadion árából megvásárolható lett volna az a 60 CT, ami jelenleg hiányzik a magyar egészségügyből, mert a CT-k árából stadionokat építettek. A több millió magyar ember gyógyításához nagyobb szükség lett volna a 60 CT készülékre mint a pár száz embernek épített méregdrága stadionokra.

De az Orbán-kormányt nem érdekli a magyar emberek sorsa, nem törődik a magyar emberek gyógyításával. Stadionokra, luxusberuházásokra költi a közpénzt. Az egészségügy összeomlóban, az oktatás szétesőben.

Bojár Gábor: Ha marad ez a rendszer, 2020-ra nem leszünk az EU tagjai....az Orbán-kormány tönkreteszi az országot, pedig Európa legsikeresebb országai között lehetnénk...az ország érdeke ma az, hogy rövid távon le kell váltani ezt a rendszert. ... A bizonyítottan korrupcióval szerzett vagyonokat el lehet venni...A korrupcióval szerzett vagyonok által okozott igazi kár, hogy kiölte a vállalkozói kedvet. Ha a sikerem csak azon múlik, hogy mennyire vagyok közel a kormányzó párthoz, akkor nem fogok vállalkozni, ha viszont azt látjuk, hogy egy tisztességes rendszer alakul ki, akkor fogok. Hatalmas kreatív energiák szabadulhatnak így föl, mint ahogy ’90-ben fel is szabadultak. / Forrás: hir24.hu portál /

A Széchenyi-díjas Bojár Gáboron kívül mondják ezt mások is, mint ahogyan azt is, hogy 2018-ban mindenképpen le kell váltani ezt a rendszert, mert ha nem lesz kormányváltás, akkor Magyarországnak befellegzett. Magyarország Európa peremére kerül és Putyin bábjává válik, az emberek tömegesen menekülnek el nyugatra. Kiüresedik az ország, nem lesz elég munkaerő. Az állam fenntartásához szükséges bevétel előteremtése is nehézségekbe ütközik. A 2018-as kormányváltás az utolsó lehetőség, nincs más alternatíva.

KORMÁNYVÁLTÁS 2018

A magyar politikában változatlanul megoldatlan kérdésnek számít, hogy milyen megoldás, milyen logika vezethet kormányváltáshoz.
A választás előtt 7 hónappal a Fidesz betonbiztosan vezet minden közvélemény-kutatás szerint, mert az ellenzék nem tudott előállni olyan tervvel, olyan programmal, ami biztosíthatná a Fidesz legyőzéséhez szükséges szavazatot. Az összefogás teóriák még elvi szinten sem igazolhatók, matematikai alapon meg végképp nem.

Elemzők szerint addig borítékolható a Fidesz választási győzelme, amíg nem jön egy olyan új politikai erő, akinek nincs sáros múltja és képes előállni a választók szimpátiájának elnyeréséhez alkalmas programmal, egy jobb életet hozó reális ígéretekkel.

Egy lehetőségnek tekinthető, hogy a magyar civilek alkotta MAGYAR CIVIL MOZGALOM centrista irányultságú választási pártként elinduljon a 2018-as választáson és összehozza a kormányváltáshoz szükséges számú szavazatot. Magyar Civil Mozgalomnak nincs sáros múltja, képes előállni a választók szimpátiájának elnyeréséhez alkalmas programmal, egy jobb életet hozó reális ígéretekkel. A MAGYAR CIVIL MOZGALOM - akár szövetségben indulva - választási győzelme esetén szakértői kormányt állítana fel. A szakértői kormány vezetőjét, tagjait politikai múltjuk alapján nem tudják támadni, mivel nincs politikai múltjuk. Szakértelmük pedig megkérdőjelezhetetlen. De ez is kevés lenne, ahhoz, hogy egy oldalra hozzon 2,5-3 millió választót. Kellene hozzá egy olyan közös ügy, olyan közös érdek, ami képes egy oldalra vonzani a 2,5-3 3 millió választót.

KÖZÖS ÜGY, KÖZÖS ÉRDEK

Ezt a közös ügyet - kis mintás mérések is kimutatták - a korrupció ügye jelentheti, pontosabban a korrupcióból bevételi forrást teremtő korrupciós bírság ügye. A korrupciós bírság egyszerű értelmezhetőségében és az igazságérzetre irányuló hatásában felülmúlhatja a fideszes rezsicsökkentést. / A korrupciós bírság - elnevezését és tartalmát illetően is - a Magyar Civil Portál más tartalmával együtt jogilag védett szellemi termék, amely felett a Magyar Civil Portál tulajdonosa rendelkezik. /

A hírtelevíziók beszélgetős műsoraiban ismétlődő téma: hogyan kellene a korrupciót úgy érzékeltetni a választókkal, hogy annak hatása legyen a választásra. Akik tízezrekből élnek azok számára felfoghatatlanok az ellopott milliárdok. A választók többségét nem is igazán érdekli a korrupció. Általános vélekedés, hogy számára mindegy melyik politikai oldal képviselői nyúlják le a közpénzt, attól neki nem lesz se több, se kevesebb. Egy dolog biztos, hogy aki hozzáfér az el is veszi, el is teszi.

A korrupciós bírság viszont már egy új dimenzióba helyezi a korrupció témáját. A történetbe bevonva közvetlenül érintetté válik a választó. A korrupciós bírsággal rövid idő alatt visszaszedhetők a korrupcióval, csalással lenyúlt közpénzek és egy robinhoodos fordulattal azt a nép kapja, extra nyugdíjemelés, közalkalmazotti béremelés, minimálbér adómentessége, jobb egészségügyi ellátás, számos más juttatás, összességében egy jóléti fordulat keretében.

A választó közvetlenül érintetté és érdekeltté válik a korrupcióval lenyúlt közpénzek visszavételében. Egyben az is világos lesz a választó számára, hogy csak akkor juthat a korrupciós bírsággal visszaszedett pénzből az őt megillető részhez, ha kormányváltás lesz és az kerül hatalomra, aki bevezeti a korrupciós bírságot. Ez pedig az ő szavazatától függ. Akkor lesz extra, 20 %-os nyugdíjemelés, béremelés, minimálbér adómentessége, sokkal jobb minőségű gyógyítás, jóléti fordulat, ha a kormányváltásra szavaz, ha a korrupciós bírság bevezetésével kampányoló választási pártra szavaz.

KORRUPCIÓS BÍRSÁG

A kormányváltást követően létrejövő Korrupcióellenes Hivatal minden közpénz, állami, önkormányzati és uniós pénz felhasználójától kérhetne tájékoztatást, kimutatást, jelentést a felhasználásról 2010-től. Ennek elmulasztása, hiányossága bírságolható. A felhasználás bizonylatolásának ellenőrzése során feltárt hiányosságok ugyancsak súlyos bírságot vonhatnak maguk után. A korrupciós bírság mértéke a csalárd módon ellopott, nem a megjelölt célra használt közpénz esetében a összeg teljes mértékét is elérheti. A 63 ezer milliárd forint összegű uniós támogatás legalább harmada érintett korrupcióval egyes elemzések szerint, ami 15-20 ezer milliárd bevételt hozhatna a költségvetésnek korrupciós bírságból. Lennének olyan oligarchák, akiknek teljes vagyonát elvinné a korrupciós bírság és nem sok éves bírósági tárgyalás után, hanem hónapok alatt lerendezve. Az adó módjára beszedhető korrupciós bírság fejében ház, ingatlan, autó, bármi lefoglalható lenne.

Kormányváltás után, különböző típusú korrupciós bírságokkal több mint évi 1500 milliárd forint, 10 év alatt legalább 15 ezer milliárd forint lenne becsatornázható a magyar költségvetésbe. Évi legalább 1500 milliárd forint plusz bevétel lenne elkölthető jóléti intézkedésekre, nyugdíjemelésre, béremelésre, az egészségügy helyzetének rendezésére, modern CT és MR berendezések beszerzésére, orvosok, ápolók bérének jelentős emelésére, a várólisták minimálisra csökkentésére, a minőségi oktatás megfinanszírozására.

JÓLÉTI FORDULAT

A korrupciós bírságokból befolyó bevétel bőven fedezné a minden nyugdíjas számára egységesen biztosítandó havi 20 ezer forintos nyugdíjemelés fedezetét a költségvetésben. Ezzel minden nyugdíjas pluszban kapna évi 240 ezer forintot. Akinek 60 ezer forint a nyugdíja pluszban kapna 4 havi nyugdíjat, akinek 120 ezer forint a nyugdíja pluszban kapna 2 havi nyugdíjat. A korrupciós bírságokból befolyó költségvetési bevételekből rendezni lehetne a devizahitelesek helyzetét és elindítható lenne egy nagy országos bérlakásépítési program is. Megvalósulhatna a megélhetési jövedelem adómentessége, ami azt jelenti, hogy a havi bérből 100 ezer forintig senkinek nem kellene adót fizetni, így mindenkinek, a közmunkásoknak is havi 15 ezer forinttal nőne a kézhez vett bére.

Egyes pártvezetők és szakértők a korrupciós bírságtól függetlenül támadják a nyugdíjemelést, főként az extra nyugdíjemelést és persze a 13. havi nyugdíjat is, ami egyébként az alacsony nyugdíjjal rendelkezők szempontjából igazságtalan lenne, másrészt kevésbé motiválna. De az igazi kérdés az, hogy szempont lehet egy ilyen megközelítés, amikor ezzel leszakítható a fideszes szavazók fele, márpedig ez fontos tényező a szavazatszám kalkulációjához.

A gyűlölt és sokat támadott korrupció üdvös hozadéka lehet, hogy a kormányváltást követően 2-3 kormányzati cikluson keresztül is fenntartható a korrupciós bírságokból származó költségvetési bevétel révén finanszírozható jóléti fordulat, a jóval kedvezőbb életszínvonal és életminőség. Ennyi idő alatt pedig beérhetnek azok az új gazdaságfejlesztések is, amelyek a korrupciós bírságok kifutása után pótolják az emiatt kieső költségvetési bevételt.

Egyik párt elnöke televíziós műsorban szakértőkre hivatkozva állította, hogy számításaik szerint 12 ezer milliárd forint tűnt el állami és uniós támogatásokból. Amiben nagyjából egyező a szakértők véleménye, hogy 15-20 ezer milliárd forintra tehető az az összeg, ami részben eltűnt, kisebb részben pedig nem a megjelölt célra, hanem magáncélra lett felhasználva a támogatásokból.

A KORRUPCIÓS ÉRINTETTSÉG MÉRTÉKE

Az elmúlt 7 évben állami és uniós forrásokból kifizetett pénzek esetében igen nagy mértékben létezhet korrupciós érintettség. Nehéz lenne százalékos értéket még becslésként is megadni a korrupció, de akár a csalás vonatkozásában is. Van ahol csak 30 %-os a túlszámlázás, másutt 300 %-os vagy még magasabb. A híradások például a vizes világbajnokság esetében 500 %-os túlszámlázásokat is említenek, konkrét példákkal igazolva, hogy ugyanazt a projektet máshol ötödannyi pénzből vagy még kevesebből megcsinálták.

Az állami támogatások és az uniós támogatások körében kifizetett és a feltételezés szerint korrupcióval érintett pénzek esetében 15-20 ezer milliárd forint lenne beszedhető korrupciós bírságként előzetes becslések szerint.

Az állami pénzekből finanszírozott beruházások esetében, a közbeszerzések körében kifizetett korrupcióval érintett pénzek esetében az előzetes becslések szerint 5-10 ezer milliárd forint lenne beszedhető korrupció bírságként.

Az önkormányzatok pénzéből és a közintézmények pénzéből kifizetett pénzek vonatkozásában nincs a korrupciós érintettséget elemző becslés, ugyanakkor ezek a pénzek is beletartoznának abba a körbe, amely esetében alkalmazható korrupciós bírság. A versenyszférában, azon ügyletek esetében, ahol nem mozgott, nem került felhasználásra közpénz, áttételesen sem, ahol piaci szereplők szerződtek és állapodtak meg, nem lenne alkalmazható a korrupciós bírság, sem az ahhoz kapcsolódó bármilyen eljárás vagy vizsgálat.

A felső értékhatárokat figyelembe véve, a beszedhető korrupciós bírság 30 ezer milliárd forint lenne. Nagyon óvatos becsléssel, ennek csak a fele, 50 %-a vagyis 15 ezer milliárd forint lett figyelembe véve a jóléti intézkedések és a jóléti fordulat említésekor, ami nem azt jelenti, hogy ne lenne beszedhető a 30 ezer milliárd forint.

A BÍRSÁGOLÁS SZISZTÉMÁJA

A bírságolás új kultúráját és szisztémáját az Orbán-kormány teremtette meg, így a korrupciós bírság bevezetésével nem járatlan, hanem kitaposott úton lehetne haladni. A korrupciós bírság kiterjedhetne a korrupció felderítését segítő kötelező adatszolgáltatásra, pontosabban annak elmulasztására, hiányosságára, a feltételezés szerint korrupcióval érintett támogatás, egyszerűbben pénz felhasználásának bizonylatolására illetve annak hiányosságaira, a felhasználás céljainak teljesítésére illetve nem teljesítésére és más hasonló jellegű tényezőkre.

Ami a bírságolás mértékét, a korrupciós bírság lehetséges mértékét illeti, ugyancsak az Orbán-kormány e körben alkalmazott gyakorlata lehet az irányadó. Amikor elindult a nemzeti trafikok működése és betiltották a kis boltokban a cigaretta és a dohánytermékek árusítását, akkor lépett hatályba az a rendelkezés, ami 500 millió forintot jelölt meg a bírság felső értékeként, amennyiben egy kisbolt akár egy doboz cigarettát eladna engedély nélkül. Ha a maximum ezer forint értékű egy doboz cigaretta engedély nélküli árusítása esetében a bírság felső határa 500 millió forintban lett megállapítva, akkor ebből kiindulva a korrupciós bírság felső határa 5 milliárd vagy akár 50 milliárd forint is lehet.

Ez a típusú bírságolás illetve ennek szabálya végigjárta az összes utat, a köztársasági elnök és az Alkotmánybíróság is rendben lévőnek találta, így ez ilyen szempontból sem támadható.

ELÉGTÉTEL AZ IGAZSÁGÉRZETNEK

A korrupciós bírság a rezsicsökkentéshez hasonlóan nagyon sok magyar állampolgár anyagi helyzetét érintené, így befolyásolná szavazási hajlandóságát és feltehetően szavazatát is. A korrupciós bírság bevezetése azt jelenti, hogy a kormányváltás után a Korrupcióellenes Hivatal korrupciós bírság formájában visszaszedi a csalással, korrupcióval lenyúlt közpénzeket, túlszámlázásokat és ebből finanszírozható válik majd egy jóléti fordulat, pl. a havi 20 ezer forintos egységes nyugdíjemelés, 100 ezer forintig a bér adómentessége, az orvosok, ápolók bérének jelentős emelése, 100 db CT és MR beszerzése. Az iskolázott és az egyszerű, kevésbé iskolázott szavazó számára is könnyen értelmezhető, nyilvánvaló helyzet, hogy a korrupciós bírság elégtételt jelenthetne az igazságérzetnek, fedezetet jelentene a havi 20 ezer forintos egységes nyugdíjemelésre, béremelésre, 100 ezer forintig a bér adómentességére, számos juttatásra, egészében jóléti fordulatot hozna, de ehhez kormányváltás kell. Le kell váltani a Fideszt.

A fideszes nyugdíjasok számára is nyilvánvaló lenne, hogy vagy önmagukra, a havi 20 ezer forintos nyugdíjemelésre szavaznak vagy a Fideszre, mert kormányváltás nélkül nincs havi 20 ezer forintos nyugdíjemelés. Ki lenne az az őrült, aki lemondana évi 240 ezer forintról - ennyit hozna a havi 20 ezer forintos emelés - hogy Orbánra és a Fideszre szavazzon. Sok szavazatot hozna a nyugdíjasok hozzátartozóinak köréből is. Sok fiatal nem tudja támogatni a szüleit pénzzel, de támogatná szavazatával, hogy nyugdíjas szülei megkapják a havi 20 ezer forintos nyugdíjemelést. A havi 20 ezer forintos egységes nyugdíjemelés nem csupán 1 millió magyar nyugdíjas életében hozhat könnyebbséget, hanem leszakíthatja a Fidesz szavazóinak felét is. A Fidesz szavazóinak 60 %-a 60 éven felüli. Merőben más úgy viszonyítani a szavazatok megoszlását, hogy a FIDESZ szavazóit megingathatatlan, biztos 2 milliós szavazói blokknak tekintjük vagy úgy, hogy ez a megoldás leszakíthatja a FIDESZ szavazóinak akár felét is, így már nem 2 millió, hanem jóval kisebb szavazói bázis jelenti a viszonyítási alapot.

Kétharmad a Fidesszel szemben

A kis mintán történő mérések azt mutatják, hogy a - " Szavazna Ön a korrupciós bírság bevezetésével finanszírozható jóléti fordulatot ígérő választási párt listájára és egyéni képviselőjelöltjére? Szavazna Ön a korrupciós bírság bevezetéséből finanszírozható havi 20 ezer forint nyugdíjemelést ígérő választási párt listájára és egyéni képviselőjelöltjére? Támogatná szavazatával szülei, nagyszülei havi 20 ezer forintos nyugdíjemelését? Egyetért Ön a korrupciós bírság bevezetésével, amiből befolyó költségvetési bevétel fedezné a minden nyugdíjasnak egységesen járó havi 20 ezer forintos nyugdíjemelést, a bér adómentességét 100 ezer forintig, az egészségügy helyzetének azonnali rendezését, az orvosok, ápolók, közalkalmazottak jelentős béremelését, összességében pedig a legalább 10 évig kitartó jóléti fordulatot? Önnek nyugdíjasként a saját érdeke vagy pártja támogatása a fontosabb? " - típusú kérdésekre adott válaszok esetében a támogatottság 68-95 % között mozgott.

Ez a Fidesszel szembeni kétharmadot jelent. Aki most igent mondott a kis mintás kutatás során a korrupciós bírság bevezetésére, a korrupciós bírságból adható 20 ezer forintos nyugdíjemelése, a jóléti fordulatra, az 2018 áprilisában is igent mondana rá, ami 2018 áprilisában is a Fidesszel szembeni kétharmadot jelentene.

A korrupciós bírság témája nem csupán sok szavazatot hozna, hanem máshonnan jelentős számú szavazatot leszakítana. Merőben más úgy viszonyítani a szavazatok megoszlását, hogy a FIDESZ szavazóit megingathatatlan, biztos 2 milliós szavazói blokknak tekintjük vagy úgy, hogy ez a megoldás leszakíthatja a FIDESZ szavazóinak akár felét is. A kis mintás kutatások alapján nem kizárható, hogy 2018 áprilisában még a Jobbik is megelőzné a Fideszt a szavazatok számában.

A Fidesz veresége várható

Elemzések szerint a választások előtt pár hónappal erősödni fog a választók aktivitása, főként a nyugdíjas választóké. Már most, a kis mintás mérések során hallható volt az a nyugdíjas viszonyulás, hogy hány hónapot is kell várni addig, amíg 20 ezerrel több nyugdíjat hoz majd a postás. Egyes nyugdíjasok már most úgy tekintenek a 2018-ban bekövetkező kormányváltásra mint egy ünnepre, mint a karácsonyra, ami ajándékot hoz nekik, mert ettől számítanak a 20 ezer forinttal emelt nyugdíjra. Közülük a kis mintás felmérések során többen kijelentették, hogy ők ugyan fideszes szavazók, de most inkább önmagukra szavaznak, a 20 ezer forintos nyugdíjemelésre szavaznak.

A választás előtt 2-3 hónappal ez a tendencia szinte általános lesz, főként úgy, hogy a nyugdíjasok egymástól hallják, már csak 3 hónapot, már csak 2 hónapot kell várni arra, hogy 20 ezer forinttal többet kapjanak. A kis mintás mérések során hallottakból az érzékelhető, hogy szinte ünnepi hangulat lesz a választás előtt és alatt és a nyugdíjas szavazók a saját győzelmükként fogják ünnepelni a kormányváltást, aként értelmezve, hogy szavazataikkal megszerezték azt, ami jogosan jár nekik, a nyugdíjemelést, ami jogos jussuk, csak nem adták oda nekik eddig.

Ez alapján biztosra vehető, hogy akik most a kormányváltásra, a kormányváltással járó 20 ezer forintos nyugdíjemelésre mondanak igent, azok 2018 áprilisában is a kormányváltásra fognak szavazni, és nem a Fideszre, nem a Fidesz hatalomban tartására. Ez ugyancsak szempont és tényező arra nézve, hogy valószínűsíthető legyen, a kis mintás mérések alapján már most eldőlt a 2018-as választás. A Fidesz veresége várható.

 

Megjegyzés: az eredeti forrásanyag és részletes tartalom a magyarcivil.hu alatt elérhető Magyar Civil Portálon található, az ügy támogatására történő felajánlások fogadására alkalmas bankszámla, a magyarcivil.hu alatti Magyar Civil Portál alján található.